2024 első fotókiállítása az ”Euro Foto Art” Galériában

Az új év negyedik napján nyílt meg az első fotóművészeti kiállítás, amelyet az „Euro Foto Art” Nemzetközi Szövetség (AIEFA) a Summit Agro Romania (SAROM) és a Cris Country Museum Oradea – Museum Complex partnerségével szervezett, az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) Kiállítási Központjában, az „Euro Foto Art” Galériában. Ezúttal a kolozsvári Csibi László fotóművész által Ledniczky Béla (Belloni) kolozsvári mágus emlékére készített 48 nagy formátumú fekete-fehér fotó került fel a romániai fotóművészet legrégebben működő állandó galériájának falaira. A kiállító Csibi László fotóművész dokumentumfilmek és videók rendezőjeként és producereként dolgozik, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Filmművészeti Kar – Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filmművészeti és Média Tanszékének tanára és vezetője. A Magány című kiállítás a magány pillanatai előtt tiszteleg. „Kísérlet a társaságtól való távollét állapotának leírására, amelyben a képek a természetet örökítik meg, amely magányában, évszaktól függetlenül, az időtlenség érzetét kelti. A fekete-fehérbe burkolt tájak és fák a magányra, a szépségre emlékeztetnek.

Egy táj, amely magával ragadja a magányra vágyó embert” – mondja a kiállító fotós. A kiállítás megnyitójára a szerző jelenlétében 2024. január 04-én, csütörtökön 11:00 órakor került sor az „Euro Foto Art” Galériában, a FIAP Kiállítási Központ Nagyvárad – Románia, a Nagyváradi Városi Múzeum részlegén belül. Az eseményen jelenlévő közönséget Dr. Cristina Pușcaș, Nagyvárad Város Múzeumának képviselője köszöntötte, aki üdvözölte a kiállítás megszervezésének kezdeményezését, és megköszönte a kiállító fotóművésznek az „ajándékot”, amelyet felajánlott, hogy a közönségnek egy kivételes fotóművészeti kiállítást mutasson be.
Továbbá Stefan Tóth István AFIAP, ESFIAP fotóművész, az AIEFA elnöke beszédében elmondta, hogy a kiállítás nemcsak a kiállított tárgyak művészi értékét bizonyítja, hanem azt is, hogy „az egyszerűségben rejlik a komplexitás”. Dr. Mira Marincaș, a kiállítás kurátora, a kolozsvári „Sapienția” Egyetem egyetemi tanára méltatta, hogy a kiállító fotográfus úgy döntött, visszanyúl a fotográfia gyökereihez, ezzel is hangsúlyozva a kiállított képek érzékenységét. Szűcs László újságíró, az „Újvárad” folyóirat főszerkesztője rámutatott, hogy a kiállított fotók több kiemelkedő művészi elemet tartalmaznak, mint például a ritmikusság, a drámaiság és a perspektíva, amelyek hozzájárulnak a grafikai hatásukhoz. Dr. Ramona Novicov műkritikus nagyra értékelte, hogy rohanó világunkban még mindig vannak olyan fiatal művészek, akik vágyakozva tekintenek a szemlélődő természeti környezetre és az önmagába forduló emberi természetre. A megnyitó zenei pillanatait a nagyváradi „Duo Sola Fide” kulturális csoport képviselője, Thurzó Sándor József hegedűművész nyújtotta, aki Macalik Alfréd „Arie”, Constantin C. Nottara „Arie”, Jerea Hilda „Dans din Oaș” és Bartók Béla „Dans slovac” című darabjait adta elő. A kiállítás 2023. február 3-ig, keddtől vasárnapig, 09:00-17:00 óráig látogatható a nagyváradi múzeum nagyváradi részlegében. A kiállított műveket a nagyváradi közlekedési eszközök képernyőin is kivetítik, az AIEFA és az OTL SA között létrejött jegyzőkönyvnek köszönhetően.

Facebook live: https://www.facebook.com/FIAPExhibitionCenterOradeaRomania/videos/314611257565579

Kiállított fotók