”NUFĂRUL” Fotóklub Nagyvárad

  • Membru Individual FIAP:  ILFIAP 2119/ 2013.
  • Az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület hivatalos partnere

A szervezetet Tóth Ștefan AFIAP fotóművész és tipográfus kezdeményezésére alapították, aki a néhai nagyváradi Kelen Ferenc EFIAP fotóművésszel, az Aradi Fotóklub elnökével, Vilidár Ștefan AFIAP fotóművésszel való konzultációt követően, az 1975-ben Aradon megrendezett Országos Fotóművészeti Szimpóziumon. A „Nufărul” Oradea Photo-Cine Club (FCCNO) megalapítására a legmegfelelőbb hely a „Crișana” Poligráfiai Vállalat Szindikátusa (SIPCr) és a „Crișana” Poligráfiai Vállalat (IPCr) volt, amely felkarolta az FCCN megalapításának kezdeményezését. A Munkásnép 1976.02.05-i közgyűlése a 1014/ 05.02.1976. számú határozatával úgy döntött, hogy a SIPCr-en belül megalakítja az FCCNO-t. 1976. május 28-án a „Poligrafia” Művészeti Klub székhelyén került sor az új Fotó-Cineclub közgyűlésére, amelyen 22 tag vett részt. Az alapító gyűlésen elnöknek Stefan Tóth AFIAP fotó- és tipográfust választották. Az első igazgatótanács tagjai voltak: Alexandru Magereanu néhai költő (alelnök) és a művészeti bizottság három tagja, Prof. Stefan Csontos AFIAP és Stefan Vilidár, illetve Stefan Weisz fotográfus, a Nagyváradi Állami Színház hivatásos fotográfusa. Az új FCCNO tagjai a Nagyváradi Állami Színház dísztermében 1976.11.02-án megnyílt „Lépések a fényben” című tagkiállítással mutatkoznak be a nagyközönségnek.

A kiállítás ezután vándorkiállítássá vált, és több romániai, európai, argentin és brazil városban is bemutatták. 1978-ban az FCCNO elnökének kezdeményezésére elindult az első „Premfoto” (első alkalommal készült fényképekből) című országos biennálé kiállítás, és az ofszetnyomtatású album. Minden kiállítás után megszervezték a Romániai Fotográfusok Találkozóját, és ünnepi vacsorát tartottak a romániai fotográfusok tiszteletére. A 10 nemzeti kiadás sikere után 1995-ben a kiállítások nemzetközi szalonokká váltak, és a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) védnöksége alatt és a Stephany” Kft. pénzügyi támogatásával (a védnök az FCCNO elnöke) kerültek megrendezésre. A megnyitókra a Fotóművészek Európai Találkozója keretében kerül sor. 1990-ben a Nagyváradi Fotó-Cine Klub rövid időre a „Constructorul” Klubba költözött, ahol a Fotóművészeti Galériát alapították, majd a Polgári Központba. 1991-ben, az IJGCL Bihar 2237/ 1990.02.28.02.28-i elosztási rendeletét és az 1991. április 11-i elnöki rendeletet követően az FCCN elköltözik első jogi székhelyéről, a Moszkva utca 3. szám alól (a Nagyváradi Állami Színház mögül, ahol korábban az archívum működött). Stefan Toth AFIAP, az FCCN elnökének javaslatára a Stephany” Kft. támogatásával ez a helyiség átalakul a „Photo Art” Galériává, ahol az első „Azomures” bemutató üzlet is működött. 18 éves fennállás után, 2009.07.27-én minden átköltözik az új helyiségekbe, a December 1. tér 12. szám alá. A Galéria további működéséhez szükséges pénzügyi források hiánya miatt a Galéria az „Euro Foto Art” Egyesület kezelésébe kerül, és felveszi az „Euro Foto Art” Galéria nevet, amelyet 2009.08.07-én, mindössze 11 nappal a költözés után nyitottak meg. 20 éves fennállása után, 1996-ban az FCCN felveszi a Photo Club „Nufărul” Oradea (CFNO) nevet. 2021.02.01-én a CFNO, mint az AIEFA hivatalos szervezete, a Fotóklub jóvoltából a nagyváradi középkori erődbe költözik, Hercegi Palota, C épület, emelet. I. épületébe, majd 2024.04.06-án az AIEFA Kiállítási Központba, E épület, földszint.

Expo CFNO

A „Nufărul” Fotóklub tagjainak kiállításának megnyitója Budapesten

2024 április 17-én, szerdán, helyi idő szerint 17:00 órakor a budapesti Belgrád rkp. alatti Magyar Fotográfiai Egyesület ad otthont a nagyváradi „Nufărul” Fotóklub tagjainak kiállításmegnyitójának. Ebből az alkalomból a fotósok által készített 45 képet állítottak ki: Constantin Liviu Demeter, Kenéz Emese, Laura Haiduc (Kanada), Eugen Munteanu, Nicoleta Gabor, Petrila Gheorghe EFIAP, Ovi D. Pop EFIAPg, …