Tóth István AFIAP, ESFIAP nagyváradi fotóművész jubileumi kiállítása a szerbiai Szabadkán

Tóth István AFIAP, ESFIAP közismert nagyváradi fotóművész jubileumi kiállítása kerül bemutatásra a szabadkai Népkör, Magyar Művelődési Központ, Makovecz stílusban épült Oláh Sándor nevét viselő körgalériában. A Tetten ért pillanatok című tárlatot először a nagyváradi Cion Neológ Zsinagógában láthatta a közönség, ahol 2021. augusztus 8-án, a váradi fotóművész 70. születésnapjának és 50 éves alkotói tevékenységének tiszteletére nyitottak meg. A tárlat azóta vándorkiállítást eddig Lengyelországban (Rzeszow), Magyarországon (Budapest, Békéscsaba, Gyula, Debrecen, Berettyóújfalu), Romániában (Arad, Bukarest, Kolozsvár, Nagykároly és Marosvásárhely), illetve Kárpátalján, az ungvári középkori várban is bemutatták. A tárlat keretén belül Tóth István AFIAP, ESFIAP fotóművész bemutatja azokat az alkotásokat, amelyet a fotográfia fejlődésének három szakaszában (analóg és digitális fotográfia, illetve az okostelefonokkal) készített. A megnyitó alkalmával a szerző dedikálni fogja az Euro Foto Art Könykiadó gondozásában megjelent fekete-fehérben nyomtatott 124 oldalas albumot, melyet meg lehet tekinteni az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület honlapján is:  https://online.flipbuilder.com/eurofotoart/gvsk/ 

Tóth István AFIAP, ESFIAP fotóművész 1951-ben született a Bihar megyei Tótiban, jelenleg nyugdíjas. Fotográfiával már fiatal gyermekkorában kokettált (1964), autodidakta módon képezte ki magát. ”Harc az idővel” című alkotásával debütált 1973-ban, az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség védnökségével rendezett Románia Nemzetközi Szalonján, melyet a bukaresti Dalles teremben állítottak ki. A több mint fél évszázados pályafutása alatt több száz művészfotót alkotott, melyet számos országos, és nemzetközi szalonon fogadtak el kiállításra és díjaztak, érmekkel tüntettek ki. 1973-ban lett a Romániai Fotóművészeti Szövetség (AAFR) tagja, 1978 óta pedig a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség művésze. 2001-ben egyik alapító tagja volt a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. 2016-ban alapította a Nagyváradi Városi Múzeum keretén belül a nevét viselő Technikai és Fotóművészeti Gyűjteményt (Románia első fotómúzeumát), amelynek adományozta a 20.000 euro leltári értékű kiállítási tárgyak zömét. 1990-ben alapította és jelenleg is vezetője az Euro Foto Art Egyesületnek, ez Románia legrégibb állandó jellegű fotóművészeti galériája, melyben több mint 625 nemzetközi kiállítást nyitott meg. A galéria 2019-ben lett a Világ 17.  Nagyvárad – Románia FIAP Kiállítási Központja is, melynek az igazgatója. Több éve a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének határon Túli alelnöke. Egyik alapító tagja a 2022-ben a szegedi Kárpát-medence Intézethez tartozó, Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaságnak, melynek egyik alenöke. Művészi kariere alatt több száz technikai és fotóművészeti tanfolyamnak volt a lektora, melyet több ezer tanfolyam hallgató fejezett be. Az ünnepélyes megnyitóra kedden, 2024.03. 19-én kerül sor este 6 órakor a szerző jelenlétében, melyet élőben lehet követi az egyesület Facebook oldalán: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation . Fellép Thurzó Sándor József nagyváradi brácsaművész, a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület (SFKKE) képviselője aki: Bartók Béla ”Este a székelyeknél”,  Kodály Zoltán: 19. Bicinia ,,Sej, filipa táncom”. Macalik Alfréd: ”Menuetto”, Liszt Ferenc: ”Elfelejtett keringő”, Popper Dávid  ”A felejthetetlen szüleim emlékére, op. 64, nr. 1” (brácsára átírta az előadó) számokat adja elő. A megnyitó keretén belül Dutka Ákos  ”A Kárpátok dala” című versét szavalja el  Fórián Andrea, a KMFT alkotó fotóművésze és a SFKKE elnöke. (aláfestő zene:  Demjén Ferenc ”Kell még egy szó…” ) A kiállítást 2024. április 1-ig lehet megtekinteni.

Tóth István AFIAP, ESFIAP egyéni kiállításának megnyitója Szabadkán (SRB)

A Szabadkai (SRB) Népkör Magyar Kulturális Központ Makovecz stílusban épült, Oláh Sándorról elnevezett galériájában a közelmúltban nyílt meg a neves fotográfus, Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP jubileumi kiállítása. A megnyitóra az alkotó és a nagyszámú közönség jelenlétében került sor, akiket a Szabadkai Népkör Magyar Kulturális Központ képviselője, Szécsi Viktória asszony köszöntött, aki a kiállító fotográfus feleségét, valamint a Szabadkára elkísérő kollégáit is üdvözölte. Vicai Olivér fotóművész, a helyi „Pannónia” Fotóklub elnöke méltatta a kiállított képek művészi színvonalát, és beszédében kiemelte: „A kiállított fotók megmutatják, hogy függetlenül attól, hogy a fejlődés melyik korszakában készültek a képek, értékesek és vonzóak lehetnek az idelátogató közönség számára. A kiállítás szerzője bebizonyítja, hogy egy analóg eljárással készült fekete-fehér fotó ugyanúgy felveheti a versenyt egy okostelefonnal készült képpel. A kiállítás annyiban is összetett, hogy a fekete-fehér fotók mellett a világ különböző részein készült színes fényképek sorozatát is bemutatja. Örülök, hogy az Azték egy nagyon értékes fotóművészeti kiállítást nyithat meg!”. A kiállító fotográfus, miután megköszönte a házigazdáknak a kiállítás megszervezéséhez nyújtott kiváló feltételeket, bemutatta azt a kontextust, amelyben a kiállítási tárgyak készültek. „Rendkívül szerencsésnek tartom magam, hogy a fotográfia fejlődésének három szakaszában alkothattam. A fénykor adta a lehetőséget, hogy sok értékes fotót készíthettem az analóg laborban, de a digitális fényképezőgépek is lehetőséget adtak arra, hogy nagyszerű képeket készítsek. Nagy örömmel készítettem a legutóbbi személyes kiállításaim okostelefonokkal fotózott képeit, amelyekkel kiváló technikai körülmények között lehet alkotni” – hangsúlyozta beszédében a kiállító fotós. A „Megörökített pillanatok…” című kiállítást először a nagyváradi Zion Neolog zsinagógában mutatták be, ahol 2021. augusztus 8-án nyitották meg a nagyváradi fotóművész 70. évfordulója és 50 éves alkotói tevékenysége tiszteletére. A kiállítás azóta Lengyelországban (Rzeszow), Magyarországon (Budapest, Békéscsaba, Gyula, Debrecen, Berettyóújfalu), Romániában (Arad, Bukarest, Kolozsvár, Marosvásárhely, Careo) és Kárpátalján, Ukrajnában, Ujgorod középkori várában vándorolt. A zenei pillanatokat Thurzó Sándor József nagyváradi hegedűművész, a „Sola Fide” Közösségi és Kulturális Egyesület (SFKKE) képviseletében Bartók Béla „Este a székelyeknél”, Kodály Zoltán „Bicinia 19, Sej, filipa táncom”, Macalik Alfréd: „Menuetto”, Popper Dávid „Felejthetetlen szüleim emlékére, op. 64, no. 1″ (hegedűre átírva az előadó által). Végezetül Fórián Andrea, AIEFA és KMFT fotóművész, az SFKKE elnöke Dutka Ákos ” A Kárpátok dala” című versét szavalta el (zenei aláfestés: Demjén Ferenc „Kell még egy szó…”). A kiállítás 2024. április 01-ig tekinthető meg.

Facebook élő videó: https://www.facebook.com/toth.stefan.istvan/videos/1382788149038434

Képek a megnyitóról

Kiállított képek